Jadłospis
17.02.25 - 21.02.25
Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.
Poniedziałek:
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), dżem truskawkowy niskosłodzony, mleko (7), rzepa
Obiad: krupnik (kasza jęczmienna(1), marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kurczak), makaron (1) z truskawkami i jogurtem naturalnym (7), kompot
Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), wędlina wieprzowa, pomidor, herbata z cytryną
Wtorek:
Śniadanie: bułka grahamka(1), serek naturalny (7),wędlina, papryka, pomidor kakao ( mleko (7), kakao, miód)
Obiad: zalewajka ( zakwas, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, majeranek, czosnek, jogurt naturalny (7)), kasza, gulasz węgierski (mięso wieprzowe, papryka, olej rzepakowy), ogórek kiszony na pasek, kompot
Podwieczorek: jogurt naturalny (7), sezamki(11), ½ kiwi,
Środa:
Śniadanie: pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), jajko gotowane (3), pomidorki koktajlowe, bawarka (herbata, mleko (7), miód), orzechy (8)
Obiad: pomidorowa z ryżem (koncentrat pomidorowy, marchew, pietruszka, por, seler(9), ryż, jogurt naturalny (7)), frytki z pieca, kotlet drobiowy (filet z kurczaka, jajka(3), bułka tarta (1), olej rzepakowy), biała kapusta z marchewką
Podwieczorek: kefir (7), banan, gruszka, szpinak, siemię, talarki(1)
Czwartek:
Śniadanie: płatki owsiane (1) na mleku (7), bułka grahamka (1), masło (7), pasztet drobiowy z indykiem, ogórek kiszony, gruszka
Obiad: zacierkowa na rosole (marchew, por, pietruszka, seler (9), kurczak, makaron (1)), ziemniaki, miruna z pieca (bułka tarta (1), miruna (4), jajka (3), olej rzepakowy), sałata masłowa jogurtem naturalnym (7), kompot
Podwieczorek: chrupki kukurydziane, ½ banana
Piątek:
Śniadanie: pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), masło (7), wędlina wieprzowa, papryka, kawa mleczna (kawa, mleko (7), miód), kalarepa
Obiad: zupa z soczewicy (soczewica, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, koncentrat pomidorowy), ryż, filet w sosie słodko- kwaśnym( mięso drobiowe, papryka, passatta pomidorowa) woda z cytryną
Podwieczorek: pianka jogurtowo (7) owocowa, herbatniki (1),
Wykaz alergenów
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.