Jadłospis
26.05.25 - 30.05.25
Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.
Poniedziałek:
Śniadanie: pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), wędlina, ogórek, rzodkiewka, Kawa mleczna (kawa, miód, mleko (7)),
Obiad: kapuściana (kapusta, marchew, pietruszka, seler (9), por, koncentrat pomidorowy, ziemniaki, kurczak), makaron (1) z truskawkami i jogurtem naturalnym (7), kompot
Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), masło (7), ser żółty (7), pomidor, herbata z cytryną
Wtorek:
Śniadanie: płatki owsiane (1) na mleku (7), bułka grahamka (1), pasta ze słonecznika z pomidorami, papryka
Obiad : Grochówka (groch, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki), ryż, filet w sosie słodko-kwaśnym (mięso drobiowe, pomidory, ananas, kukurydza, papryka, cebula), ogórki w słupkach, kompot Podwieczorek: kefir (7) z bananem, ciasteczka owsiane (1)
Środa:
Śniadanie: pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), masło orzechowe (8), dżem, kakao (kakao, mleko (7), miód), gruszki, truskawki
Obiad: literkowa na rosole (makaron (1), marchew, pietruszka, seler (9), por, kurczak), ziemniaki, kotlet wieprzowy z pieca (schab, bułka tarta (1), jajka (3),olej rzepakowy), mizeria (ogórki, jogurt naturalny (7)), woda z pomarańczą
Podwieczorek: bułka ziarnista (1), masło (7), wędlina, pomidor, sałata, herbata owocowa, winogrono
Czwartek:
Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku (7), bułka grahamka (1), masło (7), miód, marchew
Obiad: szczawiowa (szczaw, marchew, pietruszka, seler (9), por, kurczak, jogurt naturalny (7), jajka (3)), spaghetti (makaron (1), mięso wieprzowe, pomidory, czosnek, bazylia), kompot
Podwieczorek: drożdżowe (1,3), maślanka (7) z miodem
Piątek:
Śniadanie: pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), wędlina, ogórek, (kawa zbożowa, mleko (7), miód), jabłko
Obiad: kalafiorowa (kalafiorowa, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kurczak, jogurt naturalny (7)), placki z jabłkiem (mąka (1), jajka (3), olej rzepakowy), woda z cytryną
Podwieczorek: galaretka z jogurtem naturalnym (7), podpłomyki (1)
Wykaz alergenów
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.