Jadłospis
24.03.25 - 28.03.25
Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.
Poniedziałek:
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło orzechowe (8), dżem, mleko (7), gruszka
Obiad: krupnik (kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kurczak), naleśniki z serem (7), (mąka pszenna (1), jajka (3), olej rzepakowy), kompot
Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), masło (7), wędlina drobiowa, ogórek, rumianek
Wtorek:
Śniadanie: zacierki (1) na mleku (7), bułka ziarnista (1), masło (7), żółty ser (7), pomidor, kalarepa
Obiad : zupa grochowa (groch łupany, marchew, pietruszka, por, seler (9), ziemniaki), makaron (1) z filetem i cukinią w sosie jogurtowo (7) – śmietanowym (7), kompot
Podwieczorek: maślanka (7) z brzoskwinią i miodem, andruty (1)
Środa:
Śniadanie: pieczywo pszenno- żytnie (1), masło (7), twarożek (ser biały (7), jogurt naturalny(7)), szczypiorek, kakao (kakao, mleko (7), miód), rzodkiewka
Obiad: pomidorowa z ryżem (koncentrat, passata, marchew, pietruszka, seler (9), por, kurczak, jogurt grecki (7)), kopytka (ziemniaki, mąka pszenna(1), jajka (3)), gulasz wieprzowy z pieczarką, ogórek kwaszony, woda z pomarańczą
Podwieczorek: kasza manna (1) na mleku (7) z truskawkami
Czwartek:
Śniadanie: płatki owsiane (1) na mleku (7), bułka grahamka (1), masło (7), wędlina, papryka,
Obiad: literkowa (1) na rosole (marchew, por, pietruszka, seler (9), kurczak), ziemniaki, paluszki rybne z pieca (ryba miruna (4), jajka (3), bułka tarta (4), olej rzepakowy), sałata z jogurtem (7), kompot agrestowy
Podwieczorek: drożdżówka (mąka pszenna (1), jajka (3), olej rzepakowy, drożdże), mięta, jabłko
Piątek:
Śniadanie: pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), masło (7), pasta z pomidorów ze słonecznikiem, ogórek zielony na pasek, kawa mleczna (kawa zbożowa, mleko (7), miód), orzechy (8)
Obiad: zalewajka (zakwas, marchew, pietruszka, seler (9), por, kurczak, ziemniaki, czosnek, majeranek, jogurt naturalny (7)), spaghetti (makaron (1), mięso wieprzowe, pomidory, passata, bazylia, olej rzepakowy), papryka, woda z imbirem i miodem
Podwieczorek: Pianka (galaretka, jogurt grecki (7)), banan ½
Wykaz alergenów
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.