Jadłospis
13.01.25 - 17.01.25
Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.
Poniedziałek:
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), dżem truskawkowy niskosłodzony, mleko (7), melon
Obiad: kapuśniak (marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kapusta kiszona, kurczak), ryż z bananem i jogurtem naturalnym (7), kompot
Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), wędlina wieprzowa, pomidor, roszponka, herbata z cytryną
Wtorek:
Śniadanie: płatki żytnie (1) na mleku (7), bułka pszenna (1), masło (7), ser Capresi (7), papryka
Obiad: zupa z soczewicy (soczewica, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, majeranek), kopytka (ziemniaki, mąka (1), jajka (3)), gulasz wieprzowy z pieczarkami i cebulą, surówka porowa z jabłkiem, marchewką i jogurtem naturalnym (7))
Podwieczorek: galaretka z jogurtem naturalnym (7), banan
Środa:
Śniadanie: chałka pszenna (1), masło (7), kakao (mleko (7), kakao, miód), kiwi
Obiad: owocowa z makaronem (1), ziemniaki, schab pieczony, mizeria (ogórki, jogurt naturalny (7)), kompot agrestowy
Podwieczorek: bułka grahamka (1), pasta serowo-jajeczna(3) ze szczypiorkiem herbata z cytryną, kalarepa
Czwartek:
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), schab pieczony – wyrób własny, ogórek kiszony, kawa mleczna (mleko (7), kawa zbożowa, miód), gruszka
Obiad: pomidorowa z ryżem (1) (marchew, por, pietruszka, seler (9), kurczak, koncentrat pomidorowy, jogurt naturalny (7)), ziemniaki, paluszki rybne (bułka tarta (1), ryba (4), jajka (3), olej), marchew z jabłkiem, kompot
Podwieczorek: koktajl na kefirze (7) z bananem, gruszką, szpinakiem i siemieniem, ciastko zbożowe(1)
Piątek:
Śniadanie: płatki kukurydziane (1) na mleku (7), bułka pszenna (1), pasta z daktyli i kakao, jabłko
Obiad: zupa krupnik (kasza, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki), filet z kurczaka w curry z marchewką w sosie jogurtowym (7) z makaronem (1), ogórek zielony na pasek, kompot
Podwieczorek: kasza manna (1) na mleku (7) z musem malinowym, chrupki kukurydziane (1)
Wykaz alergenów
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.