Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

 18.11.24 - 22.11.24

Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.

Poniedziałek

Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), ser żółty królewski (7), papryka, kawa mleczna (mleko (7), kawa, miód), kalarepa

Obiad:  kapuściana (kapusta, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kurczak, przecier pomidorowy), ryż z bananem i jogurtem naturalnym (7), kompot wiśniowy,

Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), szynka, sałata,  pomidor, herbata z cytryną

 

Wtorek:

Śniadanie: płatki żytnie (1) na mleku (7),  bułka grahamka (1), masło (7), pasta z zielonego groszku ( groszek zielony, serek naturalny (7)), pomidorki koktajlowe

Obiad: barszcz biały (zakwas, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kurczak, majeranek, czosnek, jogurt naturalny (7)), zapiekanka mięsno warzywna (makaron (1),  szynka wieprzowa, fasolka szparagowa, kalafior, marchew, przecier pomidorowy), kompot porzeczkowy

Podwieczorek: kefir (7) z malinami, wafle tortowe (1)

 

Środa:

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie (1), masło (7), parówka z szynki na ciepło, ketchup, kawa zbożowa (mleko (7), kawa, miód), melon

Obiad:Zupa ogórkowa (ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, ziemniaki, seler (9), jogurt naturalny (7)), kasza bulgur, schab pieczony w sosie własnym, fasolka szparagowa, kompot agrestowy

Podwieczorek: pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), serek straciatella ( serek naturalny (7), gorzka czekolada), jabłko, mięta

 

Czwartek:

Śniadanie: płatki ryżowe (1) na mleku (7), bułka pszenna (1), masło (7), miód, orzechy (8)

Obiad: literkowa na rosole (makaron (1), marchew, por, pietruszka, seler(9), kurczak), ziemniaki, Miruna z pieca (miruna (4), mąka (1), olej rzepakowy w warzywach (marchew, por, pietruszka, seler (9), kompot

Podwieczorek: P budyń na mleku (7), herbatniki (1), gruszka

 

Piątek

Śniadanie:pieczywo pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), wędlina wieprzowa, pomidor, kakao (kakao, mleko (7), miód), marchew

Obiad:barszcz czerwony (buraki, pietruszka, por, marchew, seler (9), ziemniaki,  jogurt grecki (7)), filet w sosie słodko-kwaśnym (filet drobiowy, pomidory, ananas, marchew) z ryżem, sałata lodowa z jogurtem naturalnym (7), kompot

Podwieczorek:  biszkopty (1),  mus warzywno- owocowy

Wykaz alergenów

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.