Jadłospis
28.10.24 - 31.10.24
Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.
Poniedziałek
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), ser żółty (7), pomidor, kawa mleczna (mleko (7), kawa, miód), kaki
Obiad: kapuśniak (marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kapusta kiszona, kurczak), leniwe z serem ( mąka pszenna (1), jajka (3), ser biały (7)) i jogurtem naturalnym (7), sos truskawkowy, kompot
Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), wędlina wieprzowa, sałata, papryka czerwona, herbata z cytryną
Wtorek:
Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku (7), bułka pszenna (1), masło (7), szynka konserwowa, rzodkiewki, kiełki, orzechy nerkowca (8)
Obiad: zacierkowa (marchew, por, pietruszka, seler (9), kurczak, zacierki (1)), ziemniaki, kotlet drobiowy (filet drobiowy, bułka tarta (1), jajka (3), olej rzepakowy) mizeria (ogórek, jogurt naturalny (7)) kompot porzeczkowy
Podwieczorek: kisiel z jabłkiem, biszkopty (1)
Środa:
Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie (1), masło (7), jajecznica (3), pomidorki koktajlowe, papryka kolorowa, kakao (mleko (7), kakao, miód),
Obiad: barszcz czerwony (buraki, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, seler(9), jogurt naturalny(7)), ryż, filet drobiowy, marchew z groszkiem, ogórek kiszony na pasek, kompot agrestowy
Podwieczorek: bułka grahamka (1), masło (7), ser biały (7) z jogurtem naturalnym (7), cynamon, mandarynka, herbata z cytryną
Czwartek:
Śniadanie: bułka grahamka (1), masło (7), schab pieczony, ogórek zielony, kawa mleczna (mleko (7), kawa zbożowa, miód), pomidor
Obiad: pomidorowa z ryżem (ryż, marchew, pietruszka, seler (9), por, kurczak, koncentrat pomidorowy, passata pomidorowa, jogurt naturalny (7)), ziemniaki, dorsz (4) soute, kapusta biała z kukurydzą, pestkami słonecznika, kompot
Podwieczorek: jogurt naturalny (7), banan
Wykaz alergenów
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.