Jadłospis
20.01.25 - 24.01.25
Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.
Poniedziałek:
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), ser żółty (7), kawa zbożowa (mleko (7), kawa, miód), pomidor, marchew
Obiad: zupa z kapusty (marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kapusta, koncentrat pomidorowy, kurczak), kluski leniwe (ser biały półtłusty (7), mąka (1), jajka (3)), mus truskawkowy, kompot
Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), wędlina wieprzowa, ogórek, roszponka, mięta
Wtorek:
Śniadanie: płatki ryżowe (1) na mleku (7), bułka grahamka (1), pasta z zielonego groszku z serkiem naturalnym (7) i czosnkiem, papryka
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem ( marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, kurczak, makaron (1)), ziemniaki, kotlet mielony z pieca (bułka tarta(1), jajka (3)), mięso wieprzowe, cebula, olej), buraczki, kompot
Podwieczorek: budyń śmietankowy (mleko (7)) z wiórkami kokosowymi, melon
Środa:
Śniadanie: pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), pasztet drobiowy z indykiem, rzodkiewka, ogórek, kakao (mleko (7), kakao, miód), kalarepa
Obiad: ogórkowa (ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, seler (9), jogurt naturalny (7) ziemniaki), kasza bulgur, polędwiczki z pieca, marchewki mini, kompot agrestowy
Podwieczorek: bułka grahamka (1), serek stracciatella (ser biały (7), jogurt naturalny (7)) herbata z cytryną, ½ jabłko
Czwartek:
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), wędlina, papryka czerwona i żółta, kawa mleczna (mleko (7), kawa zbożowa, miód), gruszka
Obiad: pieczarkowa z zacierką (1) ( pieczarki, marchew, por, pietruszka, seler (9), kurczak, jogurt naturalny (7)), ziemniaki, miruna (bułka tarta (1), ryba (4), jajka (3), olej), sałata lodowa, rzodkiewka, ogórek, sos vinegret, kompot
Podwieczorek: jogurt naturalny (7),banan,
Piątek:
Śniadanie: bułka pszenna (1), masło (7), jajko (3), pomidorki koktajlowe, kakao (kakao, mleko (7), miód)
Obiad: rosół z makaronem (1) (marchew, pietruszka, seler (9), por, mięso wołowe), ziemniaki, mięso wołowe, mizeria (ogórki, jogurt naturalny (7)), kompot
Podwieczorek: galaretka, mandarynka
Wykaz alergenów
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.