Jadłospis
22.04.25 - 25.04.25
Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.
Wtorek:
Śniadanie: pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), ser żółty (7), pomidor, mleko (7), marchew
Obiad: krupnik (kasza, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki), makaron (1) z truskawkami i jogurtem naturalnym (7), kompot
Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), masło (7), wędlina wieprzowa, sałata, ogórek, mięta
Środa:
Śniadanie: płatki jęczmienne(1) na mleku (7), bułka ziarnista (1), masło (7), serek Capresi (7), papryka
Obiad : zalewajka (zakwas, marchew, por, pietruszka, seler (9), kiełbasa, majeranek, czosnek, ziemniaki, jogurt naturalny (7)), kasza jęczmienna (1), gulasz wieprzowy z pieczarkami, mizeria (ogórki, jogurt naturalny (7)), kompot Podwieczorek: kisiel, podpłomyki (1), winogrono
Czwartek:
Śniadanie: chałka (1), masło (7), kakao (kakao, mleko (7), miód), orzechy (8)
Obiad: ogórkowa (ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler (9), por, kurczak, ziemniaki), makaron (1), filet z cukinią i jogurtem naturalnym (7), sok
Podwieczorek: paluch drożdżowy (1,3), herbata, ½ jabłka
Piątek:
Śniadanie: bułka grahamka (1), serek naturalny (7), wędlina wieprzowa, pomidor, kiełki, kawa mleczna (mleko (7), kawa mleczna, miód)
Obiad: zupa pomidorowa (koncentrat pomidorowy, marchew, pietruszka, seler (9), ryż, jogurt naturalny (7)), ziemniaki, Miruna z pieca (Miruna (4), bułka tarta (1), jajka (3), olej rzepakowy), surówka z marchewki i jabłka z oliwą z oliwek, kompot
Podwieczorek: maślanka (7) z brzoskwiniami, ciastka zbożowe (1)
Wykaz alergenów
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.