Jadłospis
12.05.25 - 16.05.25
Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.
Poniedziałek:
Śniadanie: pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), pasztet z indyka, ogórek kiszony, Kawa mleczna (kawa, miód, mleko (7)), marchew
Obiad: kapuśniak (kapusta kiszona, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki), kluski leniwe (ser twarogowy (7), mąka (1), jajka(3)) z sosem truskawkowym, kompot
Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), wędlina wieprzowa, pomidor, mięta
Wtorek:
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku (7), bułka ziarnista (1), pasta z zielonego groszku i serka naturalnego (7), papryka, kalarepa
Obiad : kalafiorowa (kalafior, marchew, por, pietruszka, seler (9), kurczak, ziemniaki, jogurt naturalny (7)), kopytka (ziemniaki, jajka (3), mąka (1)), gulasz wieprzowy z marchewką i cebulą, surówka z młodej kapusty z koperkiem, kompot
Podwieczorek: kasza manna (1) na mleku (7) z musem jagodowym
Środa:
Śniadanie: twarożek z sera twarogowego (7) z oliwą z oliwek, rzodkiewki, szczypiorek, pieczywo pszenno- żytnie (1), kakao (kakao, mleko (7), miód), winogrono
Obiad: zupa owocowa (mieszanka owocowa, makaron (1)), ziemniaki, nuggetsy drobiowe z pieca ( filet drobiowy, jajka (3), płatki kukurydziane, olej rzepakowy), mizeria (ogórki, jogurt naturalny (7)), woda z pomarańczą
Podwieczorek: mus warzywny, talarki (1)
Czwartek:
Śniadanie: płatki owsiane (1) na mleku (7), bułka grahamka (1), pasta ze słonecznika z pomidorami, papryka żółta
Obiad: pomidorowa z makaronem(1) (marchew, pietruszka, seler (9), por, kurczak, koncentrat pomidorowy, jogurt naturalny (7)), ziemniaki, paluszki rybne (ryba (4), jajka (3), bułka tarta (1), olej rzepakowy), surówka marchew, jabłko, ogórek kiszony, kompot
Podwieczorek: bułka kajzerka (1), masło (7), ser Capresi, ogórek zielony, herbata z cytryną
Piątek:
Śniadanie: pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), parówka z szynki na ciepło, ketchup, kawa mleczna (kawa zbożowa, mleko (7), miód), pomarańcza
Obiad: zalewajka (marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kurczak, zakwas, jogurt naturalny (7)), spaghetti (makaron (1), mięso wieprzowe, pomidory, passata pomidorowa, olej rzepakowy, ogórek kiszony, woda z cytryną
Podwieczorek: ciasto drożdżowe (mąka (1), jajka(3), olej rzepakowy, drożdże, cukier), maślanka(7) z bananem
Wykaz alergenów
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.