Jadłospis
09.12.24 - 13.12.24
Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.
Poniedziałek
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), pasztet drobiowy, ogórek, kawa mleczna (mleko (7), kawa, miód), pomarańcza
Obiad: krupnik z kaszy jęczmiennej (kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kurczak), naleśniki z białym serem (mąka (1), jajka (3), ser biały (7), jogurt naturalny (7)) z musem truskawkowym, kompot
Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), szynka, rzodkiewka, pomidor, herbata z cytryną
Wtorek:
Śniadanie: Płatki żytnie na mleku (7), bułka pszenna (1), masło (7), serek naturalny (7), papryka
Obiad: barszcz biały (zakwas, marchew, pietruszka, por, seler(9), kurczak, czosnek, ziemniaki, jogurt naturalny (7)), spaghetti (makaron (1), mięso wieprzowe, pomidory, bazylia, olej rzepakowy), ogórek kiszony, kompot
Podwieczorek: maślanka (7) z brzoskwiniami, andruty
Środa:
Śniadanie: Chałka pszenna (1), masło (7), kakao (kakao, miód, mleko (7)), kalarepa
Obiad: kapuśniak (kiszona kapusta, marchew, pietruszka, por, ziemniaki, seler (9), kurczak), kus-kus, schab pieczony, mizeria (ogórki, jogurt naturalny (7), sok
Podwieczorek: kisiel, mandarynka, talarki (1)
Czwartek:
Śniadanie: płatki ryżowe na mleku (7), bułka grahamka (1), serek naturalny (7), schab swojski, ogórek zielony,
Obiad: fasolowa (fasola, marchew, por, pietruszka, seler(9), ziemniaki), ryż, filet z kurczaka w curry i sosie jogurtowym, marchewka, kompot
Podwieczorek: pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), pasta z zielonego groszku (zielony groszek, serek naturalny (7), czosnek), papryka, herbata z cytryną
Piątek
Śniadanie: bułka kajzerka (1), masło (7), ser żółty (7), pomidor, kakao (kakao, miód, mleko (7)), orzechy (8), rodzynki
Obiad: zupa owocowa z makaronem (mieszanka owocowa, mąka(1)), ziemniaki, Miruna w warzywach po grecku (ryba (4), jajka (3), bułka tarta (1), olej rzepakowy, marchew, pietruszka, por, seler (9), koncentrat pomidorowy), woda z cytryną i imbirem
Podwieczorek: koktajl na kefirze (7) z gruszką, ciasto kakaowo-piaskowe (mąka (1), jajka (3), kakao, olej , cukier)
Wykaz alergenów
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.