Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

13.01.25 - 17.01.25

Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.

 

Poniedziałek:

Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), dżem truskawkowy niskosłodzony, mleko (7), melon

Obiad: kapuśniak (marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kapusta kiszona, kurczak),  ryż z bananem i jogurtem naturalnym (7), kompot

Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), wędlina wieprzowa, pomidor, roszponka, herbata z cytryną

 

 

Wtorek:

Śniadanie: płatki żytnie (1) na mleku (7),  bułka pszenna (1), masło (7), ser Capresi (7), papryka

Obiad: zupa z soczewicy (soczewica, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, majeranek), kopytka (ziemniaki, mąka (1), jajka (3)), gulasz wieprzowy z pieczarkami i cebulą, surówka porowa z jabłkiem, marchewką i jogurtem naturalnym (7))

Podwieczorek: galaretka z jogurtem naturalnym (7), banan

 

 

Środa:

Śniadanie:  chałka pszenna (1), masło (7), kakao (mleko (7), kakao, miód), kiwi

Obiad: owocowa z makaronem (1), ziemniaki, schab pieczony, mizeria (ogórki, jogurt naturalny (7)), kompot agrestowy

Podwieczorek: bułka grahamka (1), pasta serowo-jajeczna(3) ze szczypiorkiem herbata z cytryną, kalarepa

 

 

Czwartek:

Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), schab pieczony – wyrób własny, ogórek kiszony, kawa mleczna (mleko (7), kawa zbożowa, miód), gruszka

Obiad: pomidorowa z ryżem (1) (marchew, por, pietruszka, seler (9), kurczak, koncentrat pomidorowy, jogurt naturalny (7)), ziemniaki, paluszki rybne (bułka tarta (1), ryba (4), jajka (3), olej), marchew z jabłkiem,  kompot

Podwieczorek:  koktajl na kefirze (7) z bananem, gruszką, szpinakiem i siemieniem, ciastko zbożowe(1)

 

 

Piątek:

Śniadanie: płatki kukurydziane (1) na mleku (7),  bułka pszenna (1), pasta z daktyli i kakao, jabłko

Obiad: zupa krupnik (kasza, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki), filet z kurczaka w curry z marchewką w sosie jogurtowym (7) z makaronem (1), ogórek zielony na pasek, kompot

Podwieczorek: kasza manna (1) na mleku (7) z musem malinowym, chrupki kukurydziane (1)

 

 

Wykaz alergenów

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.