Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

09.06.25 - 13.06.25

Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.

Poniedziałek:

Śniadanie: pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), wędlina, pomidor, kiełki, Kawa mleczna (kawa, miód, mleko (7)),

Obiad:  krupnik (kasza, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kurczak), ryż z bananem  i jogurtem naturalnym (7), woda z cytryną

Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), pasta rybna (4), papryka,  herbata z cytryną

 

Wtorek:

Śniadanie:  kasza manna (1) na mleku (7), bułka grahamka (1),  masło orzechowe (8), dżem, marchew

Obiad :  zupa z soczewicy (soczewica, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki),  makaron (1) z filetem, cukinią i jogurtem naturalnym (7), kompot

Podwieczorek: maślanka (7) z truskawkami, chrupki kukurydziane(1)                                                                                                                                                                 

 

Środa:

Śniadanie:  pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), parówki z szynki na ciepło, ketchup, kawa mleczna (kawa zbożowa, mleko (7), miód), truskawki

Obiad:  boćwinka (buraki, marchew, pietruszka, seler (9), por, kurczak, ziemniaki, jogurt naturalny (7)), kluski leniwe (ser biały (7), mąka (1), jajka (3) z musem jagodowym, woda z pomarańczą

Podwieczorek: bułka ziarnista (1), masło (7), wędlina, pomidor, ogórek, sałata, herbata miętowa,

 

Czwartek:

Śniadanie: bułka grahamka (1), masło (7), ser żółty (7), pomidor, kawa zbożowa (kawa, mleko (7), miód)  jabłko

Obiad:  pomidorowa z ryżem (koncentrat pomidorowy, marchew, pietruszka, seler (9), por, kurczak, jogurt naturalny (7)), frytki, miruna (ryba (4), jajka(3), bułka tarta (1), olej rzepakowy), kompot

Podwieczorek:   podpłomyki (1), maślanka (7) z bananem, gruszką, szpinakiem i siemieniem lnianym

 

Piątek:

Śniadanie:  pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), twarożek (7), rzodkiewka, szczypiorek, kakao (kakao, mleko (7), miód),

Obiad:  zupa owocowa (mieszanka owocowa, makaron(1)), kasza jęczmienna, gulasz wieprzowy z papryką, sałata z jogurtem(7), woda z cytryną

Podwieczorek:   kisiel, winogrono, talarki (1)

Wykaz alergenów

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.