Jadłospis
18.11.24 - 22.11.24
Wykaz alergenów znajduje się pod jadłospisem.
Poniedziałek
Śniadanie: Pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), ser żółty królewski (7), papryka, kawa mleczna (mleko (7), kawa, miód), kalarepa
Obiad: kapuściana (kapusta, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kurczak, przecier pomidorowy), ryż z bananem i jogurtem naturalnym (7), kompot wiśniowy,
Podwieczorek: Pieczywo mieszane pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), szynka, sałata, pomidor, herbata z cytryną
Wtorek:
Śniadanie: płatki żytnie (1) na mleku (7), bułka grahamka (1), masło (7), pasta z zielonego groszku ( groszek zielony, serek naturalny (7)), pomidorki koktajlowe
Obiad: barszcz biały (zakwas, marchew, pietruszka, seler (9), por, ziemniaki, kurczak, majeranek, czosnek, jogurt naturalny (7)), zapiekanka mięsno warzywna (makaron (1), szynka wieprzowa, fasolka szparagowa, kalafior, marchew, przecier pomidorowy), kompot porzeczkowy
Podwieczorek: kefir (7) z malinami, wafle tortowe (1)
Środa:
Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie (1), masło (7), parówka z szynki na ciepło, ketchup, kawa zbożowa (mleko (7), kawa, miód), melon
Obiad:Zupa ogórkowa (ogórki kiszone, marchew, pietruszka, por, ziemniaki, seler (9), jogurt naturalny (7)), kasza bulgur, schab pieczony w sosie własnym, fasolka szparagowa, kompot agrestowy
Podwieczorek: pieczywo mieszane pszenno-żytnie (1), masło (7), serek straciatella ( serek naturalny (7), gorzka czekolada), jabłko, mięta
Czwartek:
Śniadanie: płatki ryżowe (1) na mleku (7), bułka pszenna (1), masło (7), miód, orzechy (8)
Obiad: literkowa na rosole (makaron (1), marchew, por, pietruszka, seler(9), kurczak), ziemniaki, Miruna z pieca (miruna (4), mąka (1), olej rzepakowy w warzywach (marchew, por, pietruszka, seler (9), kompot
Podwieczorek: P budyń na mleku (7), herbatniki (1), gruszka
Piątek
Śniadanie:pieczywo pszenno- żytnie (1), serek naturalny (7), wędlina wieprzowa, pomidor, kakao (kakao, mleko (7), miód), marchew
Obiad:barszcz czerwony (buraki, pietruszka, por, marchew, seler (9), ziemniaki, jogurt grecki (7)), filet w sosie słodko-kwaśnym (filet drobiowy, pomidory, ananas, marchew) z ryżem, sałata lodowa z jogurtem naturalnym (7), kompot
Podwieczorek: biszkopty (1), mus warzywno- owocowy
Wykaz alergenów
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy
ZAŁĄCZNIK II ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.